1. What proposal is the Indian government considering for retiring CAPF personnel?
Answer: Honorary senior ranks for those not promoted due to organizational constraints.

2. Which virus outbreak in China is causing concern similar to COVID-19?
Answer: Human Metapneumovirus (HMPV).

3. On which date did DRDO celebrate its 67th Foundation Day?
Answer: January 2, 2025.

4. In which year was DRDO established?
Answer: 1958.

5. Who was sworn in as the 42nd Governor of Bihar?
Answer: Arif Mohammad Khan.

6. Who became the Governor of Kerala in January 2025?
Answer: Rajendra Vishwanath Arlekar.

7. What percentage of ₹2,000 notes were returned to banks as per RBI?
Answer: 98.12%.

8. Which emergency service did Blinkit launch in Gurgaon?
Answer: 10-minute ambulance service.

9. What digital solution did SBI launch for NRI account onboarding?
Answer: TAB-based end-to-end digital onboarding.

10. What is the goal of the ‘One Nation One Subscription’ scheme?
Answer: To provide access to global academic journals for Indian HEIs and R&D centers.

11. Which report did India submit to the UNFCCC in December 2024?
Answer: 4th Biennial Update Report (BUR-4).

12. Which institute launched Project VISTAAR in collaboration with the Agriculture Ministry?
Answer: IIT Madras.

13. What is the objective of Project VISTAAR?
Answer: To digitally enhance agricultural extension systems.

14. Who will receive the Padmapani Lifetime Achievement Award in 2025?
Answer: Sai Paranjpye.

15. Who is the recipient of the Gangadhar National Award 2023?
Answer: Prativa Satpathy.

16. Which university presents the Gangadhar National Award?
Answer: Sambalpur University.

READ MORE  Current Affairs Today: 7th May 2025 | Daily GK Update

17. On which date is Savitribai Phule Jayanti celebrated?
Answer: January 3.

18. What was K.S. Manilal’s field of expertise?
Answer: Botany.

19. Who translated “Hortus Malabaricus” into English and Malayalam?
Answer: K.S. Manilal.

20. Who launched the book ‘Jammu Kashmir & Ladakh Through the Ages’?
Answer: Amit Shah.

21. Which Education Minister attended the book launch event in Delhi?
Answer: Dharmendra Pradhan.